Přednáška Víti Dostála

Nadační fond Historie dobrodružství uspořádal ve čtvrtek 21. září 2017 v 18 hodin výjimečnou a jedinou přednášku cyklisty, světoběžníka, cestovatele a farmáře Víti Dostála - prvního Čecha, který na jízdním kole objel zeměkouli. Tento den nebyl zvolen náhodně, neboť to bylo na den přesně 20 let, co se tento legendární cestovatel ze své unikátní cesty dlouhé téměř 60 tisíc kilometrů vrátil. Setkání se uskutečnilo v kinosále Provozu Hlubina v areálu Dolní oblasti Vítkovic.
 

Fotografie z přednášky

Foto: Petr Piechowicz

 

Filmová ukázka z přednášky

Filmový archív Víti Dostála z cesty kolem světa se naštěstí podařilo za přispění nadačního fondu zachránit. Zde je krátká ukázka, která byla také součástí Víťovy přednášky.

 

Rozhovor v magazínu Patriot

Vzpomínky Víti Dostála na cestu kolem světa na kole také členové nadačního fondu Historie dobrodružství zpracovali v magazínu PATRIOT. Článek vyšel 21. září 2017 v den 20. výročí návratu Víti Dostála z této unikátní výpravy.

Odkaz na článek v magazínu Patriot

 

Odkaz na stránky pořadu Slavní neznámí o Víťovi Dostálovi

Odkaz na stránky pořadu Slavní neznámí o Víťovi Dostálovi a jeho cestě kolem světa na kole

 

Rozhovor Dagmary Misařové s Víťou Dostálem

S panem Miroslavem Zikmundem se cyklista Vítězslav Dostál setkal poprvé v ostravském rozhlase. Pan Zikmund mu stál v roce 1994 na startu jeho cesty kolem světa, a za tři roky a tři dny ho opět doma vítal. S Víťou o těchto setkáních se slavným českým cestovatelem hovořila Dagmar Misařová. Rozhovor byl na vlnách Českého rozhlasu Ostrava odvysílán 14. února 2019.

Odkaz na rozhovor Dagmary Misařové z Českého rozhlasu Ostrava s cestovatelem Víťou Dostálem o Miroslavu Zikmundovi