Vladimír Remek opět ve Vesmíru!

Výjimečné setkání s prvním československým kosmonautem Vladimírem Remkem proběhlo v ostravském kině Vesmír v úterý 29. ledna 2019. Besedu moderoval Petr Horký a byla natáčena pro pořad televize Prima Zoom "Hausbot Petra Horkého".

Patronát nad akcí převzal náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Ing. Jakub Unucka, MBA.

 

Fotografie z přednášky

Foto: Petr Piechowicz

 

Foto: Petr Pazdírek

Vladimír Remek opět ve vesmíru

V roce 2018 uplynulo 40 let od úspěšného letu Vladimíra Remka do vesmíru a Nadační fond Historie dobrodružství umožnil na tuto mimořádnou a velmi dobrodružnou výpravu zavzpomínat. S prvním československým kosmonautem si v ostravském kině Vesmír povídala redaktorka Dagmar Misařová v reportáži Českého rozhlasu Ostrava.

Odkaz na rozhlasovou reportáž

 

Rozhovor s Vladimírem Remkem

Rozhovor s prvním československým kosmonautem Vladimírem Remkem, který vznikl před jeho vystoupením v ostravském kině Vesmír, vyšel 4. března 2019 v magazínu Program.

Odkaz na rozhovor
 

Vladimír Remek na Prima Zoom

Vladimír Remek, první kosmonaut mimo Rusko a Ameriku, navíc člen vůbec první mezinárodní kosmické expedice. V roce 1976 odletěl spolu s Alexejem Gubarevem v rámci programu Interkosmos jako 87. člověk do vesmíru. Podle současných astronautů „každý do první stovky byl objevitel a dobrodruh, protože v té době nikdo netušil, jestli se vrátí na Zemi“. Další z kosmonautů Georgij Grečko o něm prohlásil, že Remek byl jeden z nejlépe připravených kosmonautů, jaké kdy při výcviku školil. Jak to tedy bylo s tehdejší cestou do kosmu, na co se lidé připravovali a jaké to bylo hledět v návratovém modulu na rozžhavený plášť přistávací kapsle, prozradí Vladimír Remek v epizodě Vladimír Remek - první evropský kosmonaut pořadu Hausbot Petra Horkého, která byla natáčena v průběhu přednášky prvního československého kosmonauta v ostravském kině Vesmír 29. ledna 2019. Pořad měl premiéru na TV Prima Zoom 8. dubna 2019.

Odkaz na epizodu pořadu Hausbot Petra Horkého s Vladimírem Remkem