Příběhy legendárních horolezců

V lednu 2019 vyšla pod patronátem Nadačního fondu Historie dobrodružství unikátní kniha s názvem Navždy první, která zachycuje historii československého horolezectví v období od druhé světové války po první výpravy našich horolezců do nejvyšších hor v sedmdesátých letech minulého století prostřednictvím vyprávění legendárních českých a slovenských horolezců. Jedná se o unikátní autorizovaný soubor portrétů historicky významných postav československého horolezectví, které obsahují horolezecký životopis, rozhovor a výčet nejvýznamnějších výstupů. Nechybí horolezecký slovníček, přehled zásadních výprav a množství dalších doprovodných materiálů. Kniha vychází s úvodním slovem Máry Holečka, fotografiemi Viléma Heckela, Bohumila Svatoše, Josefa Kývaly, Petra Piechowicze a dalších.
 
Bližší informace viz:

 

 

Navzdy_prvni_prezentace

 

Napsali o knize...

Upoutávka a krátká recenze knihy Navždy první vyšla na renomovaném serveru horyinfo.
Recenze knihy Navždy první v Knihcentrum revue.
Další recenze knihy Navždy první se objevila na serveru Vaše literatura.

 

Prezentace knihy Navždy první na festivalu GO kamera

Foto: Petr Piechowicz

Představení knihy Navždy první proběhlo na brněnském výstavišti v rámci cestovatelského festivalu GO kamera 20. ledna 2019. Jednalo se o vůbec první veřejnou prezentaci této publikace. Autoři knihy Martin Krejsa a Petr Piechowicz společně s paní redaktorkou Kamilou Hladkou své dílo také představili protagonistovi první kapitoly - legendárnímu Frantovi Plškovi, prvovýstupci Macochy a autorovi Hokejky, jedné z nejslavnějších tatranských cest v západní stěně Lomnického štítu.

Kniha Navždy první v České televizi a pozvánka na křest

Prezentaci knihy Navždy první společně s pozvánkou na ostravský křest této publikace odvysílala Česká televize 19. února 2019 v pořadu Téma pro hosty ČT sport.

Odkaz na stránky pořadu

 

Kniha Navždy první na festivalu Prima Zoom World Film

Autoři knihy Navždy první Martin Krejsa a Petr Piechowicz představili svou knihu v sobotu 23. února 2019 na festivalu Prima Zoom World Film, který pod vedením Petra Horkého proběhl na výstavišti v Praze-Holešovicích v rámci festivalu cestovního ruchu Holiday World.

Rozhovor s autorem knihy Navždy první v Knihcentrum revue

Odkaz na rozhovor na stránkách časopisu Knihcentrum revue

 

Pozvánka na ostravský křest v Dobrém ránu na ČT

Pozvánka na ostravský křest knihy Navždy první i vyprávění Diny Štěrbové se objevily v Dobrém ránu v Česká televizi 7. března 2019.

Odkaz na stránky pořadu
 

Ostravský křest knihy Navždy první

Ostravský křest knihy Navždy první proběhl 7. března 2019 v ostravském kině Vesmír. Náš v současnosti nejúspěšnější horolezec Marek Holeček - autor předmluvy, nejprve přítomné pobavil svou přednáškou i premiérovým filmem z jeho lezecké cesty do Antarktidy. Následoval křest knih Dotknout se nebe a Navždy první včetně autogramiády za přítomnosti legend československého horolezectví. Osobně byli přítomni Jan Červinka, Ján Čistič Ďurana, Leoš Chládek, Ivan Kluvánek, Josef Kývala, Michal Orolin, Leopold Páleníček, František Plšek, Vlastimil Šmída, Dina Štěrbová, Sylva Talla, Gerhard Tschunko, Česlav Wojcík, Ľudovít Zahoranský a Josef Bob Zeitler.

Foto: Petr Piechowicz

Foto: Petr Pazdírek

Foto: Jaroslav Ožana (ČTK)
 
Odkaz na stránky pořadu

 

Reportáž z ostravského křtu v České televizi

Krátkou reportáž z ostravského křtu knihy Navždy první odvysílala Česká televize 8. března 2019 v pořadu Události v regionech (Ostrava).

Odkaz na stránky pořadu

 

Zpráva z ostravského křtu na Lezci

Krátký článek s fotografiemi z ostravského křtu knihy Navždy první se objevil na renomovaném lezeckém zpravodajském serveru Lezec.

Odkaz na stránky pořadu

 

Článek z ostravského křtu v eMontaně

Velmi pěkný článek o ostravském křtu knihy Navždy první a o setkání legendárních horolezců v kině Vesmír z pera Martina Stolárika vyšel v časopise eMontana.

Odkaz na článek

 

Rozhovor s Dinou Štěrbovou v Českém rozhlase

S horolezeckou legendou Dinou Štěrbovou si o nemocnici v Pákistánu, o její knize Touhy a úděl, i o prvních ženách na osmitisícovkách, povídala redaktorka Dagmar Misařová na vlnách Českého rozhlasu Ostrava.

Odkaz na rozhlasovou reportáž
 

Slovenský křest knihy Navždy první

Slovenský křest knihy Navždy první se uskutečnil 31. března 2019 v Bratislavě v rámci festivalu Hory a město zejména díky řediteli festivalu Alanu Formánkovi. Úžasné setkání legendárních československých horolezců moderoval a spoustou osobních vzpomínek okořenil dosavadní předseda Slovenského horolezeckého svazu James Igor Koller. Prezentace knihy se osobně zúčastnili Ivan Kluvánek, Ján Ďurana, Gerhard Tschunko, Michal Orolin, Gejza Haak, Ľudovít Zahoranský, Česlav Wojcík, Sylva Talla a Dina Štěrbová.
 
Foto: Petr Piechowicz

Navždy první na Rádiu Devín

Na základě rozhovorů po přednášce a křtu knihy Navždy první na festivalu Hory a město v Bratislavě vznikla rozhlasová reportáž, která byla odvysílaná na slovenském Rádiu Devín 21. dubna 2019 v pořadu Rubikon.

Odkaz na rozhlasovou reportáž
 

Beseda na KNIHCENTRUM festivalu

O nejvýznamnějších československých horolezcích popisovaných v knize Navždy první měl možnost autor knihy povyprávět na KNIHCENTRUM festivalu 17. července v 16:00 hod. v ostravském Domě knihy.

Během besedy vznikl i následující rozhovor s velmi půvabnou moderátorkou Sandrou Procházkovou...
 

 

Navždy první na Colours of Ostrava

Na světoznámém festivalu Colours of Ostrava byla kniha Navždy první představena na Livingstone Adventure stage dne 20. července v 18:30 hod. v rámci multižánrového diskusního fóra Meltingpot. Autor textu knihy i autor většiny fotografií Petr Piechowicz seznámili přítomné s příběhy legendárních československých horolezců popisovaných v knize. Jejich vyprávění vyvrcholilo vystoupením horolezecké legendy Diny Štěrbové, která divákům přiblížila vznik české nemocnice v Pákistánu.
 
Foto: Petr Piechowicz

 

Prezentace Navždy první na festivalu v Teplicích

Bylo nám ctí představit knihu Navždy první na 36. ročníku kultovního Mezinárodního horolezeckého filmového festivalu v Teplicích nad Metují v poledne 23. srpna 2019 v sále místního kina.
 
Foto: Martin Žilka

Vernisáž výstavy fotografií Navždy první v Novém Jičíně

Fotografie skvělé paní fotografky Lenky Malinové z vernisáže výstavy věnované knize Navždy první ve výstavní síni na moc krásném místě na náměstí v Novém Jičíně, které se uskutečnilo 2. října 2019 v 17:00 hod. Super lidi, úžasné setkání...
 
Foto: Lenka Malinová

Kniha Navždy první ve Vysokých Tatrách

Ve Vysokých Tatrách bylo v sobotu 12. října 2019 rušno. Proběhl 35. ročník Memoriálu Jozefa Psotku, v Popradu finišoval Festival horských filmov a v Tatranské Lomnici se sešli účastníci legendární výpravy na Mount Everest 1984. Hlavní organizátor tohoto setkání Mišo Orolin pozval také Martina Krejsu a Pepe Piechowicze, kteří "klasikům" mohli představit jejich knihu Navždy první. Bylo to moc dojemné a emocemi nabité setkání...
 
Foto: Petr Piechowicz

Navždy první v Jablonci nad Nisou

V úterý 28. ledna 2020 v zaplněném klubu Na rampě v Jablonci nad Nisou představili knihu Navždy první její autoři Martin Krejsa a Pepe Piechowicz. Velmi příjemné setkání s pamětníky, dlouhodobými organizátory legendární Jizerské padesátky i kamarády členů zlaté skalácké party z knihy...
 
Foto: Petr Piechowicz