Maara TOUR 2019

Nadační fond Historie dobrodružství uspořádal 7. března 2019 v ostravském kině Vesmír přednášku významného českého horolezce Marka Holečka, který byl společně se svým spolulezcem Zdeňkem Hákem oceněn prestižní cenou Piolet d'Or 2018 za prvovýstup alpským stylem na osmitisícový Gasherbrum I v pákistánském Karakoramu.

Jednoduše byl to kalup! Křižoval jsem vzduchem mezi kontinenty a horstvy této malebné planety, jak stěhovavý dravec bez hnízda. Přitom můj deník se rychle zaplňoval řádky, zachycující pestrost dnů. Právě a o tom je má přednáška, která zaznamená nikoliv kalendářní rok, ale dvanáct měsíců úpisu s ďáblem. Jsou v nich obsaženy čtyři horolezecké expedice. Jak na Antarktidu, tak do Karakoramu, nebo centrálního i západního Himálaje. Je v nich obsaženo balancování na ostré hraně, mezi životem a krůčkem k věčnosti, ale i běžný rodinný život, mediální prostituce, či šedá všednost. To vše tam je... Součástí mé přednášky, bude i premiéra filmového dokumentu z Antarktidy. Ten začíná v Jižní Americe, kde malá jachta zmítající se v bouřlivých vodách Drakeova průlivu, mě a mé parťáky převezla, až k antarktickým břehům. Tam se nám povedl parádní prvovýstup v království ledu, stínů a pohádek, na do té doby bezejmenný kopec.

V rámci přednášky se uskutečnil také křest knih Dotknout se nebe a Navždy první včetně autogramiády za přítomnosti legend československého horolezectví. Osobně byli přítomni Jan Červinka, Ján Čistič Ďurana, Leoš Chládek, Ivan Kluvánek, Josef Kývala, Michal Orolin, Leopold Páleníček, František Plšek, Vlastimil Šmída, Dina Štěrbová, Sylva Talla, Gerhard Tschunko, Česlav Wojcík, Ľudovít Zahoranský a Josef Bob Zeitler.

Kniha Navždy první v České televizi a pozvánka na křest

Prezentaci knihy Navždy první společně s pozvánkou na ostravský křest této publikace odvysílala Česká televize 19. února 2019 v pořadu Téma pro hosty ČT sport.

Odkaz na stránky pořadu

 

Pozvánka na ostravský křest v Dobrém ránu na ČT

Pozvánka na ostravský křest knihy Navždy první i vyprávění Diny Štěrbové se objevily v Dobrém ránu v České televizi 7. března 2019.

Odkaz na stránky pořadu
 

Fotografie z přednášky

Foto: Petr Piechowicz

Foto: Petr Pazdírek

Foto: Jaroslav Ožana (ČTK)
 
Odkaz na stránky pořadu

 

Reportáž z ostravského křtu v České televizi

Krátkou reportáž z ostravského křtu knihy Navždy první odvysílala Česká televize 8. března 2019 v pořadu Události v regionech (Ostrava).

Odkaz na stránky pořadu

 

Zpráva z ostravského křtu na Lezci

Krátký článek s fotografiemi z ostravského křtu knihy Navždy první se objevil na renomovaném lezeckém zpravodajském serveru Lezec.

Odkaz na stránky pořadu

 

Článek z ostravského křtu v eMontaně

Velmi pěkný článek o ostravském křtu knihy Navždy první a o setkání legendárních horolezců v kině Vesmír z pera Martina Stolárika vyšel v časopise eMontana.

Odkaz na článek

 

Rozhovor s Dinou Štěrbovou v Českém rozhlase

S horolezeckou legendou Dinou Štěrbovou si o nemocnici v Pákistánu, o její knize Touhy a úděl, i o prvních ženách na osmitisícovkách, povídala redaktorka Dagmar Misařová na vlnách Českého rozhlasu Ostrava.

Odkaz na rozhlasovou reportáž